Anita med NM-gull i gateritt!

Landeveisblokk i Norge

19. mai – 4. juli

Her kommer en oppsummering av landeveisblokken jeg har hatt i Norge i perioden 19. mai til 4. juli.

Siden banesesongen er litt redusert i år, var det fint å bruke tiden til å ta på meg noen nye utfordringer på landeveien – med NM gateritt, NM fellesstart og Tour of Norway på programmet.

Men før jeg kunne kaste meg ut i rittene, innså jeg i full fart at jeg faktisk trengte en ny landeveissykkel med skivebremser. Det var nok også på høy tid å oppgradere fra felgbrems. Etter mye leting etter en geometri jeg trivdes med, landet jeg på en Dare, som jeg klarte å få til en god pris. Sykkelen ble levert to dager før NM gateritt, så alt var i siste liten, og innstillingene ble bare sånn passe.



 

24. mai – NM Gateritt

NM gateritt gikk rundt Festningen i Oslo – et utrolig flott arrangement med en teknisk krevende løype. Løpet var 45 minutter + 3 runder, og jeg gledet meg, for gateritt er en disiplin jeg trives godt med. Samtidig var det ti år siden sist jeg hadde stilt i NM gateritt, så jeg var spent på nivået.

Jeg hadde på forhånd antatt at Uno-X og Coop Repsol kom til å bli hovedkonkurrentene, med noen outsidere som sikkert ville prøve å splitte feltet. Fra start av valgte jeg å kjøre aktivt og svare på alle angrep. Etter 45 minutter satt vi fortsatt samlet, og det ble tydelig at det ville ende med en fellesspurt. Jeg var både overivrig og litt nervøs, og startet spurten tidligere enn planlagt. Jeg fikk et solid hull ned til Uno-X-rytterne, som kom i høy fart bakfra, og det ble målfoto for å avgjøre.

Heldigvis var marginene på min side, og jeg kunne juble for mitt aller første NM-gull i gateritt! Det var utrolig gøy å ta seieren, og gøy å konkurrere på nesten hjemmebane!



25. mai – NorgesCup i Maridalen

Allerede dagen etter sto NorgesCup i Maridalen for tur. Der fikk jeg virkelig kjenne på kontrastene: Øm rygg etter gaterittet på ny sykkel, 5 grader, øsende regn og starttid kl. 08.00. Jeg skal innrømme at motivasjonen var på et absolutt bunnivå da jeg sto opp den morgenen.

Målet ble rett og slett å gjennomføre de 82 kuperte kilometerne og få en god treningsøkt ut av det. Jeg kom meg til start, fikk varmet opp litt, og justert ned ambisjonene til å holde motet oppe. Jeg fikk kjørt et helt greit løp og endte på en akseptabel 6. plass. Det var i hvert fall en påminnelse om hva slags vær som kan vente i norsk sommer – og en kontrast til 30 grader og sol på Mallorca.



Tour of Norway – 31. mai–1. juni

Etter noen få rolige dager hjemme i Drammen gikk turen til Stavanger for damenes aller første Tour of Norway – et nytt og spennende tilskudd på kalenderen. Jeg kjørte i regi av NCF sitt landslag, sammen med fem U23-ryttere.

Fysisk følte jeg meg godt forberedt. Treningsarbeidet mot landevei har gått som planlagt, og klatreferdighetene mine har blitt betydelig bedre. Jeg hadde gledet meg til å være en del av et lag, men må innrømme at jeg ble litt skuffet over opplegget. Vi fikk ikke anledning til å trene sammen på forhånd, ikke syklet igjennom løypene, og vi fikk heller ikke en tydelig kjøreplan. Dermed ble det mer eller mindre hver vår individuelle kamp.

Etappe 1 (Jørpeland–Heia, 101 km):
En utfordrende, men kul etappe. 
Dessverre var jeg ikke godt nok forberedt på den hektiske posisjonskampen med over 100 ryttere. Planen min var å sitte langt fremme inn i første bakke (2,2 km, 7 %), men alle de andre hadde samme plan. Jeg startet altfor langt bak, og hadde en lang jobb med å hente feltet. Jeg kom stadig nærmere, men klarte ikke å få kontakt med baktroppen. Heldigvis ble vi en liten, kjøresterk gruppe som etter hvert kjørte oss opp igjen. Likevel slet jeg med å holde posisjon, og i neste bakke mistet jeg feltet på nytt. Formen var der, men teknikken og rutinen fra landevei var rett og slett rusten. Jeg krysset mål på 30. plass – litt skuffet, men samtidig klar over at dette var god læring.

Etappe 2 (Stavanger, 108 km):
Her var planen å posisjonere meg bedre. Løypa var teknisk krevende med mange rundkjøringer, sykkelstier og smale partier. Jeg følte meg fysisk pigg, men ble dessverre fanget bak en velt allerede i første bakke. Vi måtte stoppe helt opp, og løpet var i praksis over før det hadde begynt. Vi ble en gruppe bak hvor få ville bidra, men vi kom oss rundt løypa. Jeg trillet i mål til plass nummer 60. Ikke det resultatet jeg hadde sett for meg, men absolutt en nyttig erfaring i hvordan landeveisritt utvikler seg taktisk.

Alt i alt var Tour of Norway lærerikt og spennende. Men det var også en klar påminnelse om at UCI-ritt uten lag rundt deg krever mye mer enn bare god fysisk form.



Olympiatoppen + vindtunnel i Belgia

 

En drøy uke etter Tour of Norway sto testing på Olympiatoppen for tur. Watt-tallene mine har hatt en jevn stigning siste året, og jeg følte meg trygg på at resultatene ville være gode – men så bra hadde jeg faktisk ikke regnet med. Terskelwatten økte med 20 watt, og VO2max var det høyeste jeg har målt. Det var utrolig motiverende, og et tydelig bevis på at treningsarbeidet bærer frukter.

Direkte fra en testlab til en annen: etter testen på Olympiatoppen samme dag gikk turen til Belgia og Ridley for vindtunneltesting. Vi testet aerodynamikken på min Koga opp mot Ridley sin modell. Som forventet var Koga signifikant mer aerodynamisk både alene og med meg på som rytter. Det var likevel veldig interessant å få sett mine egne tall. Jo høyere hastighet, jo bedre aerodynamisk ble jeg, mens en av herre-rytterne hadde mer varierende tall avhengig av fart. Det var lærerikt å få bekreftet at utstyret jeg bruker faktisk er i toppsjiktet, og at det er små detaljer igjen å forbedre.



Prisutdeling Drammen Rådhus

Onsdag 26. juni var det utdeling av diplom og ungdomsstipend på Drammen Rådhus. Her ble jeg tildelt diplomen «Idrettshelter fra Drammen» som et resultat på mine oppnåelser i banesykling 😊




29. juni – NM Fellesstart, Hønefoss (140 km)

NM fellesstart var et ritt jeg hadde gledet meg til lenge. Et mindre felt på rundt 30 ryttere var en fordel for meg, sammenlignet med Tour of Norway. Men utfordringen lå i Uno-X og Coop Repsol, som stilte med mange ryttere og en tydelig plan om å kontrollere løpet.

Fra start var jeg bestemt på å sitte langt fremme så lenge løypa var smal og teknisk. På riksveien la jeg meg litt lengre bak for å spare krefter. Da vi svingte av hovedveien, startet hardkjøret med støting fra Uno-X og Coop, og feltet ble splittet i små grupper. Vi endte opp som en liten gruppe med kun Uno-X og Coop-ryttere pluss meg, samt to klubbryttere som etter hvert kom opp, og falt fra igjen.

Flere ganger fikk jeg luker sammen med en Uno-X-rytter, men de ville ikke samarbeide, og jeg fikk tydelig beskjed om at de ikke kom til å kjøre dersom jeg var med. Til slutt kom både Mie Ottestad og Kamilla Aasebø fri. Vi var fire ryttere som jaget bak: meg, to fra Coop og Katrine Aalerud fra Uno-X. Etter flere støt i bakkene kom Katrine også fri, og vi satt igjen som en trio. I spurten om 4. plass dro jeg det lengste strået.

Jeg er fornøyd med hvordan jeg spilte kortene mine. Som ensom klubbrytter mot to profflag var det dette som var mulig å få til – og jeg følte jeg fikk ut mitt maksimale potensial denne dagen.



Veien videre

Nå ser jeg frem til å få litt parkett under hjulene igjen! Turen går til Los Angeles 4.–27. juli, hvor jeg skal kjøre seks baneritt og 2–3 gateritt. Det blir en spennende tur!




Av Per Ivar Netteberg 11. juni 2025
Nok en gang var det tid for selveste Terrengsykkelrittet.
Av Per Ivar Netteberg 1. mai 2025
Resultatliste Enebakk Rundt 2025
Av Per Ivar Netteberg 27. april 2025
Anita sin rapport fra – International Belgian Track Meeting
Av Per Ivar Netteberg 28. mars 2025
Rittrapport – Nations Cup, Konya, Tyrkia, 14.–16. mars
Av Per Ivar Netteberg 19. februar 2025
Gull under EM!  Nok en sterk prestasjon fra Anita, som har stabilisert seg på et svært høyt nivå.
Av Per Ivar Netteberg 24. januar 2025
Enebakk Rundt, en flott start på sykkelsesongen. Meld deg på i dag!
Av Per Ivar Netteberg 10. januar 2025
Innkalling til årsmøte i IK Hero 
Av Per Ivar Netteberg 11. desember 2024
UCI Track Champions League Track Champions League er alltid et høydepunkt. I år besto det av 3 helger, totalt 5 løpsdager + 1 UCI CL2 poengritt.
Av Per Ivar Netteberg 30. november 2024
Påmelding har åpnet
Av Per Ivar Netteberg 18. november 2024
Rapport fra Sykkel-Anita
Flere innlegg